Tuesday, June 5, 2012

Правила за безопасност при работа с водород !

Здравейте !

Не случайно първата тема в този блог е точно: "Правила за безопасност при работа с водород".

1. Водорода е взривоопасен при наличието на открит огън или при допир с въздух от околната среда(или кислород).
2. Водорода се самозапалва от въздуха в околната среда или от чист кислород.
3. Водород може да бъде съхранен под високо налягане само и единствено ако е чист водород, при съхранението на оксиводород, браун газ в затворен съд може да възникне взрив дори и без наличието на открит огън или искра.
4. При измерването на количество водород използвайте възможно най-малък съд, не по-голям от 0.5 литра.
5. При работа с основи (калиева | натриева) да се работи с ръкавици. При допир с кожата да се неутрализира с оцет след това да се изплакне с вода. При работа с основи (калиева | натриева)  да не се сипват в алуминиеви съдове или прибори, алуминия реагира с разтвор на натриева основа и вода отделя се обилно количество водород и има опасност от взрив.
6. Натриевата основа разтваря някои пластмаси, не съхранявайте разтвор на натриева основа и вода в пластмасови шишета например от минерална вода.
7. Не вдишвайте и не доближавайте бъблери, съдове или съоръжения в който се синтезира водород чрез разтвор на натриева или калиева основа и вода, чрез електролиза или хидролиза, при опасност от взрив може да бъдете опръскани с разтвор.
8. Винаги работете в проветриви помещения. Атомния кислород отделящ се при синтез на оксиводород при електролиза не е полезен за здравето.

No comments:

Post a Comment